دعای حضرت مهدی علیه السلام(7)
در کتاب های دعا ، نیایشی کوتاه از حضرت مهدی علیه السلام نقل شده که دارای مضامین اخلاقی برای اصناف و گروه های مختلف است ، که در اینجا برای آشنایی با این دعا ، به اختصار ، توضیحاتی در مورد فرازهای آن ذکر شده است .
وَ امْلَأْ قُلُوبَنَا بِالْعِلْمِ وَ الْمَعْرِفَةِ
(خدایا) دل های ما را از علم و معرفت لبریز فرما
دانش و معرفت
- همانگونه که در روایت امام کاظم علیه السلام مشاهده می شود ، راه نجات ورستگاری ، اطاعت از خداوند معرفی شده است ، همانطور که در بخش آغازین دعای حضرت مهدی علیه السلام نیز نخستین درخواست از خداوند توفیق اطاعت می باشد (اللهمَّ ارزُقنا توفیقَ الطاعةِ) ، اما نکته ی مهمی که در اینجا مطرح است این است که اطاعت از خداوند چگونه تحقق پیدا می کند ؟ در این روایت می گوید با علم و دانش است که می شود خداوند را اطاعت نمود نه با جهل ونادانی . ! ، در گام بعدی این علم را باید آموخت و فرا گرفت و باید آن را دنبال نمود وجستجو کرد و به اصطلاح این علم اکتسابی است ، به عنوان مثال : یاد گیری حلال وحرام به انسان کمک می کند که از دستورات خداوند اطاعت نماید .
- در مرحله ی بعد بحث معرفت مطرح است ، در روایتی که ذکر شد ، حصول این معرفت را توسط عقل می داند ، یعنی انسان با کمک قدرتِ عقلِ خود به یک شناخت وفهمی می رسد که به آن معرفت اطلاق می شود ، هر چند که بعضی میان علم ومعرفت فرقی قائل نشده اند(2) ولی در این روایت بین آندو تفاوتی قائل شده است ؛ علم را وابسته به تعلّم و یاد گیری دانسته ولی معرفت را به درک عقلانی انسان مرتبط دانسته است ، هر چند که می توان گفت : علم و معرفت در تعامل با یکدیگر و از نظر مفهومی به یکدیگر نزدیک می باشند .
- در مجموع در مورد این فراز از دعا می توان گفت : درخواست علم و معرفت فراوان ، نشاندهنده ی اهمیتی است که در دین مبین اسلام برای کسب علم ودانش و درک و فهمیدنِ انسان قائل شده است و نمی خواهد که عبادت و بندگی انسان از روی جهل ونادانی و بدون علم ومنطق و صرفاً از روی تقلید وتعصّب بوده باشد .
خلاصه : در این فراز از دعا ، از خداوند در خواست علم و معرفتی شده که دل و جان انسان را سیراب نماید ، و این موضوع نشاندهنده اهمیتی است که اسلام برای علم ودانش قائل و نقشی است که در اطاعت آگاهانه از خداوند دارد .
پرسش : چرا در دعای حضرت مهدی علیه السلام از خداوند ، در خواست علم ومعرفت شده است ؟
پاسخ : در خواست علم ومعرفت با فراز های پیشین دعا در ارتباط است ، به این معنا که اطاعت از خداوند باید آگاهانه صورت بگیرد و شناخت حرمت هایی که در دعا به آن اشاره شد وابسته به علم ومعرفت است و بالاخره دور شدن از معصیتی که در خواست شد بدون شناخت معاصی تحقق نمی یابد .
-------------------
1-الکافی ج 1 ص 17 کتاب العقل و الجهل
2-التبیان فی تفسیر القرآن، ج2، ص: 21